Richtlijnen voor een goede copywriter

Elke website heeft geschikte teksten nodig. Duidelijk, doelgroepgericht en foutloos. Daarnaast kun je een strategische voorsprong nemen door de teksten direct te laten optimaliseren voor zoekmachines zoals Google. Hoe strategischer de teksten zijn geschreven volgens de SEO-richtlijnen, hoe beter deze aansluiten op de zoektermen en hoe hoger jouw website wordt getoond op de zoekresultatenpagina. Een strategische pagina bevat onder meer goed scanbare teksten waarbij een relevante zoekterm is geoptimaliseerd. Welke actuele richtlijnen allemaal gelden voor de moderne tekstschrijver vind je hieronder.

Hoe herken je een goede tekstschrijver?

Een SEO-tekstschrijver dient bij het schrijven van geoptimaliseerde landingspagina’s rekening te houden met uiteenlopende richtlijnen:

  • Geoptimaliseerde zoekterm: de geschreven pagina’s worden geoptimaliseerd voor een specifieke zoekterm waar men goed op wilt scoren. Bij een SEO-geoptimaliseerde website hoort in eerste instantie een zoekwoordenanalyse. Op welke zoekwoorden wil je goed gevonden worden? Verplaats je hierbij naar de klant. Waar zou jij op zoeken als je op jouw website terecht zou willen komen? Maak een lijst van de belangrijkste zoektermen en stel hier specifieke landingspagina’s voor op.
 • Toepassing meerdere varianten: staar je niet blind op het uitsluitend verwerken van het te optimaliseren zoekwoord. Het moet ook leesbaar blijven en uiteindelijk staat het leesgemak dan ook voorop. Probeer bijvoorbeeld om te variëren. Als we de zoekterm tekstschrijver nemen dan zou je ook kunnen denken aan varianten zoals tekstschrijven, seo tekst schrijven en de meervoudsvorm tekstschrijvers.
 • Zoekterm-dichtheid: verwerk het te optimaliseren zoekwoord verschillende keren in de tekst. Houd hierbij een natuurlijke percentage aan van tussen de 1,0% en 4,0% van het totaal aantal woorden. Werk je met WordPress? Dan kun je dit percentage eenvoudig controleren via de WordPress SEO plugin.
 • SEO-richtlijnen: verwerk het te optimaliseren zoekterm op strategische wijze volgens de geldende SEO-richtlijnen.
 • Opname zoekterm: hiervoor geldt dat de zoekterm dient te worden opgenomen in de URL, titel, meta-omschrijving H1, H2, waarbij nadruk gelegd kan worden met vormen zoals bold en italic. Verder dient de zoekterm ook te worden verwerkt in links via de anker-tekst en in afbeeldingen via alt-teksten.
 • Aantal woorden: om goed te kunnen worden gescand dienen de geschreven teksten voldoende woorden te bevatten. Als vuistregel geldt hierbij dat het minimum aantal woorden op 300 woorden moet liggen.
   • Interne linkstructuur: verwijs in je teksten met interne links naar de andere pagina’s op je website. Dit is niet alleen handig voor de bezoeker, maar draagt ook bij aan een betere opname, oftewel crawl, door Google.
   • Call-to-action: stimuleer een bepaalde gewenste conversie. Je wilt uiteraard dat de bezoeker overgaat tot een bepaalde actie. Stuur de lezer in de goede richting om contact op te nemen of een bestelling te plaatsen.
  • Algemeen leesgemak: in eerste instantie dienen je pagina’s uiteraard interessante content te bieden voor je doelgroep. Hierbij behoren de teksten goed leesbaar te zijn door de toepassing van het juiste lettertype, witruimtes en een duidelijke achtergrond.
 • Integratie Social Media: Sociale Media vormen ons uitlaatklep en worden veelal gebruikt om nieuws en persoonlijke interesses te delen. Integreer een deel-knop zodat jouw website, diens pagina’s en blogberichten eenvoudig met een muisklik gedeeld kunnen worden.

» Wil je snel meer weten over de voordelen van goed toegepaste copywriting? Of wil je simpelweg meer weten over het vakgebied van een tekstschrijver? We zijn in ieder geval benieuwd naar je vragen en opmerkingen.

One Reply to “Richtlijnen voor een goede copywriter”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *